Tål inte killar lite hästskit?


Ibland går det för långt. Samhällets fördomar tar över. Det är precis vad som har hänt. Jag har en tanke som antagligen har slagit alla hästmänniskor. Varför är det så ovanligt att killar håller på med hästsport?

För ungefär en månad sen var senaste gången min lillebror följde med till stallet. I början vägrade han erkänna att han tyckte det var roligt att rida, men jag har aldrig hört ett hjärtligare skratt komma ifrån honom än när han travade för första gången. Jag fick lova varje gång att inte säga till hans kompisar om att han red. Han trodde de skulle tycka det var töntigt. Nu har han bestämt sig för att det inte är något fel med att rida. Han säger att det är coolt, hårt slit, och inget “tjejigt” alls. Jag är oerhört stolt över min bror.

Varje gång jag går genom ridskolans korridorer och ser samma få killar göra sig i ordning för sin lektion, slår det mig hur modiga de är som inte bryr sig om alla stereotyper som finns om killar som rider. De blir kallade “hästbög” och mycket annat. Jag vet att många slutar på grund av att de blir kallade så fula saker. De flesta som redan håller på med ridning tänker inte på att det skulle vara konstigt om en kille kom ridandes. Däremot är det de som inte vet och är allmänt okunniga om sporten som retas, de håller fördomen levande.

Ridning framstår som en “tjejsport”, det är inte som fotboll. Killar tycker fotboll är coolt, följer med i strömmen och börjar med det. Om en kille skulle börja rida, skulle han bli utstött av kompisarna, sluta, och börja med fotboll istället. Grupptryck på hög nivå. Det är konstigt att i länder som Storbritannien är det mer accepterat att även killar rider. Det är alltså inte omöjligt att utrota den här bilden om killar som inte får rida. När man sitter hemma i soffan och tittar på världskuppen ser man hur 99% av alla elitryttare som tävlar är killar. Hur kommer det sig att det är så många killar i den äldre eliten, men så få i ung ålder?

Vad ska man då göra? Hur ska man få killarna tycka att det är lockande att börja med ridsporten? Ridskolan borde hålla mer “testa på” lektioner. Man behöver ju inte heller erbjuda en vanlig lektion, det låter ju tråkigt. Det skulle vara mer lockande om man erbjöd till exempel gymkhana, western ridning, eller Working Equation. Självklart drar det till sig fler nya unga ryttare. Kom igen killar! Är ni allergiska mot hästskit? Ge ridning en chans, man har inget att förlora, utan tvärtom, antagligen kommer ni bli helt besatta och tycka att det var det bästa ni gjort.
 
Här nedan rider min lillebror på Coke ♥